Hogyan tartsuk biztonságban weboldalunkat?

Tartsuk weboldalunkat biztonságban

Ahogy a saját számítógépünkre is aktív biztonsági rendszert telepítünk (pl. vírusirtó programok, tűzfal), úgy a weboldalunkat is védeni kell. Sőt, ha probléma lép fel, azonnali teendőkre van szükség. Ebben nyújt segítséget a Google Webmestereszközök.

A tárhelyeken egyre nagyobb szerepet kap a biztonság. Tűzfalak, vírusvédelemmel ellátott rendszerek, biztonsági kódok és behatolás-megelőző rendszerek vigyáznak adatainkra, weboldalunkra. Mégis előfordul, hogy weboldalunkra, tárhelyünkre kártékony script kerül. 

Hogy fertőződhet meg a weboldalam?

A legtöbbször gyenge minőségű jelszó használatával, vagy vírusfertőzött számítógéppel történő csatlakozás hatására olyan tartalom kerül a tárhelyre, ami nem kívánatos. Kerüljük az 'abc123' , 'qwertz123' tipusú jelszavakat, amelyek könnyen megfejthetők. 

SorrendJelszó
1123456
2password
312345678
4qwerty
5abc123
6123456789
7111111
81234567
9iloveyou
10adobe123
11123123
12admin
131234567890
14letmein
15photoshop
161234
17monkey
18shadow
19sunshine
2012345

Top 20 jelszó, amelyeket soha ne használjunk

Nyilván, a fenti lista magyar változatát is könnyen el tudjuk képzelni, 'qwertz', 'jelszó', stb. 

Milyen a jó jelszó?

Először is szögezzük le, hogy feltörhetetlen rendszer nem létezik. Nekünk abban van felelősségünk, hogy a rosszindulatú tevékenységet végzők dolgát minél inkább megnehetítsük. Például egy nehezen megfejthető jelszóval. Használjunk kis- és nagybetűket, számokat és írásjelet. Nézzünk egy példát:

Két gyermekem van, Jancsi és Juliska. Ebből a helyzetből egy kiváló jelszó alakulhat:

Van két gyermekem: Jancsi és Juliska

Az ebből következő jelszó, amit könnyen megjegyezhetünk, viszont rendkívül biztonságos: 

"V2gy:J+J."

Vagyis: a szavak kezdőbetűjét felhasználva, írásjelekkel kiegészítve egy 9 karakteres jelszót kapunk, ami könnyen megjegyezhető.

 

Vírusos PC

Ha fertőzött számítógéppel csatlakozunk tárhelyünkhöz, például FTP kapcsolaton, akkor jó esély van rá, hogy a tárhely fájljai is fertőzöttek lesznek, sőt, a tárhelyünk feltörhetővé válik. Több példát is láttunk már feltört weboldalra:

  • fájlokat, egész könyvtárakat töröltek
  • fájlokat felülírva kártékony tartalmat helyeztek el az oldalon

Ez utóbbit nehezen vehetjük észre, hiszen nem biztos, hogy a látogató változást lát a honlap megjelenésében (kivéve ha reklámokkal szórja meg, vagy ha egy másik oldalra irányít). Ilyen esetekben segít a 

Google Webmestereszközök

ingyenes szolgáltatása. Ha regisztálunk a Google Webmestereszközök oldalán, a Google azonnal tudatja velünk, ha nem biztonságos tevékenységet észlel az oldalunkon (akár emailben is), ezáltal gyorsan és határozottan felléphetünk az adataink, és az oldalunkat látogató felhasználók védelmében.

A Google Webmestereszközök oldala

 

 

Értékelés: 
Átlag: 4.4 (7 szavazat)