A Google eltávolítja a vízjelet a reklámfotókról

Vízjel eltávolítás

Kereskedelmi célra készült képek mintái (stock fotók, amiket a Google képtalálatai között is megtalálhatunk) szinte kivétel nélkül tartalmaznak vízjelet. A Google kutatói olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely másodpercek alatt teljesen eltünteti a vízjeleket a képekből - és teljesen automatikusan működik.

 
A fotósok, ügynökségek gyakran "lenyomattal" látják el saját képeiket, szerzői jogaikat védve ezzel, és megakadályozva az engedély nélküli használatot. Azonban a kutatók képesek voltak a vízjelek által negatív, vagy bizonyos mértékig áttetsző képrészleteket - a vízjeleket- eltűntetni a képekről.
 
A módszer - amelyet részletesen dokumentáltak egy, a látható vízjelek hatékonyságáról szóló dokumentumban -  lényegében kihasználja azt a tényt, hogy a vízjeleket mind ugyanazzal a technikával alkalmazzák a fotókra.
 
A Google-munkatársai képesek voltak kihasználni ezt a következetességet, és olyan számítógépes algoritmust fejlesztettek ki, amely képes a képeken szereplő aláírási jelek önálló szerkesztésén.
 
 
Az eredmények lenyűgözőek. Összehasonlításképpen, míg a vízjelek kézi törlése a fotókból akár néhány percet is igénybe vehet a Photoshop szakemberei számára, a kutatók képesek voltak arra, hogy egy modellt kidolgozzanak arra, hogy ugyanezt a feladatot sokkal gyorsabban elvégezzék - és az emberek beavatkozása nélkül.
 
A Google-munkatársak megmagyarázzák, hogy a trükk az volt, hogy megtanítsák a számítógépet az ismétlődő vízjel struktúrák pontos azonosítására, majd finomhangolására.
 
A gyártók számára a kutatók arra is tettek javaslatot, hogy egy robusztusabb módszert találjanak a fotói védelme érdekében a vízjel-eltávolító szoftverektől.
 
 
A titkos megoldás: a vízjel mintáinak következetlensége.
 
Ennek a módszernek támaszkodva a Googlerek észrevették, hogy a vízjel legkisebb módosítása - például a helyzet megváltoztatása, a forma alakváltozása és az áttetszőséggel való átgondolás - már egyre nehezebbé tette az algoritmus számára az aláírási jelek elrejtését.

Az eredeti cikk itt található.

Értékelés: 
Átlag: 5 (1 szavazat)